Cum influențează temperatura de culoare dinamica designului?

Cum influențează temperatura de culoare dinamica designului?

Iluminatul nu mai este e multă vreme doar un instrument folosit ca sursă de lumină pentru spațiile întunecate. În prezent, iluminatul este un element-cheie în designul interior, care poate transforma cu ușurință o locuință obișnuită într-un spațiu confortabil și plăcut în funcție de temperatura de culoare aleasă.

Când discutăm despre principiile de design, alegerea unei temperaturi de culoare potrivite este de o importanță crucială. În funcție de aceasta, se poate crea o atmosferă intimă și relaxantă, sau una mai energică și dinamică.

Iluminatul poate chiar să influențeze modul în care te simți tu și ceilalți, astfel încât să-ți desfășori activitățile într-un spațiu care să te încânte în fiecare zi. Te invităm să descoperi importanța sursei de lumină potrivite în amenajarea unei locuințe.

Vom acoperi pe larg subiecte precum ce rol joacă temperatura de culoare în funcție de stil, estetică și spațiu, cât și despre alegerea de becuri LEDaplice sau spoturi LED potrivite în funcție de încăpere.

Informații utile pe care le vei afla din acest articol:

  • Ce reprezintă temperatura de culoare a luminii?

  • Surse de lumină caldă vs. lumină rece

  • Unde folosești o lumină albă-albăstruie?

  • Unde folosești o lumină caldă?

  • Cum influențează numărul de grade Kelvin estetica unui spațiu?

Ce reprezintă temperatura de culoare a luminii?

temperatura de culoare a luminii

Temperatura de culoare a luminii se referă la culoarea percepută de ochi în funcție de temperatura unui corp negru. Această temperatură de culoare se măsoară în grade Kelvin (K), iar temperatura de culoare a luminii variază de la 1000 K la 10.000 K.

Cu cât temperatura de culoare este mai mare, cu atât o lumină pare mai albă sau mai albastră. Pe de altă parte, cu cât temperatura de culoare este mai scăzută, cu atât lumina pare mai aproape de galben sau de portocaliu.

De la lumina caldă la cea albă și albastră, temperatura de culoare a luminii poate avea un efect subtil asupra modului în care percepem un spațiu interior. Dar nu este doar despre temperatura de culoare – afișajul color joacă, de asemenea, un rol important în iluminare.

Valoarea afișajului color este măsurată folosind un indice de redare a culorilor (CRI), cu o scară între 1 și 100 Ra. Un scor perfect de afișare color ar fi 100 Ra (care este lumina naturală), însă pentru cele mai multe spații interioare un scor de 80 Ra este cel ideal.

Surse de lumină caldă vs. lumina rece

surse de lumina

Cunoașterea temperaturilor de culoare ale diferitelor surse de iluminat poate fi utilă în a face alegerea corectă pentru amenajarea unui spațiu. De la flacăra lumânării până la ecranul LCD, există o gamă largă de temperaturi disponibile.

Dacă îți dorești o lumină mai caldă, poți opta pentru becurile LED cu o temperatură de culoare alb cald de aproximativ 2700-3000 K, iar dacă ai nevoie de o lumină mai rece, puteți alege o variată de iluminat alb rece între 3500 și 5500 K.

Lumina naturală se deosebește de iluminatul alb cald și alb rece în funcție de culoarea redată. Ca să îți poți face o idee asupra diferitelor temperaturi de culoare, iată o defalcare concretă pe temperaturi exprimate în grade Kelvin de la alb neutru spre alb rece:

  • 1800 K - flacăra lumânării, apus/răsărit

  • 2400k – bec incandescent standard

  • 2550k – bec incandescent alb cald

  • 2700k – becuri fluorescente compacte și surse LED alb cald

  • 3000k – becuri fluorescente compacte și surse LED alb cald

  • 3200k – lampă de studio

  • 5000k – surse de lumină alb rece/alb neutru

  • 5500-6500k – lumina zilei

  • 6500-9500k – ecran LCD

  • 5.000-27.000k – cer albastru clar

Unde folosești o lumină albă-albăstruie?

lumina alba

Corpurile de iluminat cu lumina rece sunt adesea folosite în spații destinate activităților care necesită atenție și concentrare. Spre exemplu în bucătărie, acolo unde pregătești mesele delicioase pentru cei dragi ai putea alege lămpi LED cu lumina albă sau chiar spoturi LED ca sursa principală de lumină.

La fel, un alt spațiu care necesită o lumină mai puternică și mai strălucitoare, este acela din baie. Fiind un mediu în care temperatura oscilează și umiditatea este ridicată, vei avea nevoie de corpuri de iluminat cu grade de protecție ridicate. Lumina rece nu trebuie să fie neapărat în tonuri albastre, poți opta și pentru valori mai mici de grade Kelvin și un corp de iluminat care emite lumina alba potrivită.

Calitatea iluminatului rece este apreciată și în birouri sau dressinguri, întrucât pentru spații de lucru face posibilă concentrarea pe sarcinile tale, iar în privința spațiilor de depozitare, reușește să te ajute să identifici mai ușor obiectele tale vestimentare.

Pentru un plus estetic, poți opta pentru spoturi cu becuri LED ca sursă principală de iluminat în dressing și adițional banda LED în același ton și cu același număr de grade Kelvin pentru părțile superioare ale dulapului.

Descoperă ofertele noastre online de iluminat LED și alege corpurile potrivite pentru bucătărie, baie sau birouri din gama variată de produse de iluminat. Fii atent la funcția luminii și orientează-te atât spre surse de iluminat principale, cât și spre cele menite să creeze o atmosferă propice de lucru.

Unde folosești o lumină caldă?

Lumina caldă este recomandată aproape în orice spațiu din casă unde îți dorești să creezi o atmosferă intimă și confortabilă. Fie că este vorba despre dormitor, zona de luat masa sau camera de zi, spațiile de relaxare din casa ta ar trebui să fie dominate de lumini calde cu tente de galben sau portocaliu.

Temperatura culorii iluminatului determină gradul de confort al spațiului. Și, spre deosebire de alte domenii, lumina alba caldă indică întocmai sentimentul de relaxare acolo unde este integrată. Pentru dormitor poți alege lămpi sau aplice LED de o parte și de alta a patului la care să adaugi și banda LED pentru un plus de confort vizual.

Cât despre camera de zi și zona de luat masa, potrivită ar fi lumina principală oferită de spoturi. Ca sursa principală de lumina, spoturile asigură cantitatea optimă de care ai nevoie în spațiul tău. Fiind corpuri de diferite dimensiuni, poți alege varianta care se potrivește cel mai bine spațiului tău. Verifică oferta noastră online și selectează tipul de lumina potrivit pentru spațiul tău!

Cum influențează numărul de grade Kelvin estetica unui spațiu?

Mai mult decât te-ai putea aștepta! Atunci când faci alegerea corectă din punctul de vedere al cromaticii, poți transforma complet modul în care percepi spațiul și integrezi fiecare mic detaliu de design.

Temperaturile de culoare nu trebuie amestecate. Astfel, dacă alegi o sursă de lumină rece, păstrează tonurile în întreaga încăpere. Însă pentru a face alegerea corectă a temperaturii de culoare, este nevoie să fii atent la finisajele mobilierului și la culorile camerei.

Roșu, portocaliu și galben arată uimitor atunci când sunt iluminate cu lumină albă caldă. În timp ce albastrul și griul vor fi mai clare sub lumină albă rece. Pentru zonele de bucătărie și baie, caracterul practic este important. Acest lucru poate fi realizat cu multă lumină rece disponibilă pentru a imita lumina naturală.

Descoperă ofertele noastre de iluminat LED și alege temperatura de culoare potrivită spațiului tău!

Îți punem la dispoziție o gamă variată de produse de iluminat din care să poți face cu adevărat alegerea potrivită pentru spațiul tău interior. Fie că este vorba despre bucătărie, dormitor sau baie, vei găsi câte un produs potrivit la preț special.

Intră chiar acum și descoperă varietatea de corpuri de iluminat de la becurile LED până la spoturi, lustre și aplice în diferite forme și culori. Adaugă în coș produsele preferate și le livrăm direct la ușa casei tale oriunde în țară!

Suport clienti Luni-Vineri: 08.00-17.00

+40786512222 office@ultrabright.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!