Cod culori cablu electric intr-un circuit monofazat

Cod culori cablu electric intr-un circuit monofazat

De cele mai multe ori partea electrica dintr-o locuință revine specialistului si pe bună dreptate. Orice tip de fir sub tensiune care transporta curent trebuie manevrat cu grijă, deoarece în lucrul cu electricitatea fiabilitatea si siguranța sunt aspecte deosebit de importante. 

Pentru a evita erorile și pentru a asigura o funcționare corectă, a fost dezvoltat codul culorilor cablurilor electrice. După cum îi spune si denumirea, acest cod culori cablu electric dezvăluie un sistem de codificare al fiecărui conductor electric după culoarea și funcția pe care o are cablul în circuitul electric.

Circuitele electrice pot fi de două tipuri: monofazate sau trifazate. Cu toate acestea, în cadrul acestui articol de blog vom discuta despre cabluri electrice si coduri de culoare dintr-un circuit monofazat. Acest cod culori cablu electric este folosit pentru a identifica tensiunea si rolul îndeplinit de cele 3 tipuri de conductori de faza, nul si impamantare (nul de protectie).

Rămâi alături de noi până la finalul acestui articol si vei afla tot ce trebuie să știi despre cablurile electrice, tensiune de alimentare si codurile de culoare pentru firele electrice dintr-un circuit casnic monofazat. 

Cuprins: 

  • Cum funcționează circuitul monofazat?

  • Cod culori cablu electric într-un circuit casnic

  • Coduri de culoare pentru faza

  • Codul culorilor de nul

  • Codul culorilor cablurilor electrice de impamantare

Cum funcționează circuitul monofazat?

circuit monofazat

Circuitul monofazat al unei instalatii este compus dintr-o sursă de curent alternativ, de obicei o priză sau o sursă de alimentare a rețelei electrice si un încărcător sau un consumator care utilizează energia electrică. Însă, pentru ca acest circuit să funcționeze sunt folosiți 3 conductori: faza, nulul (numit si neutru) si împământarea.

Firul de fază, este indicat de litera „L” (live wire - fază activă) si ajuta curentul alternativ furnizat de sursa de alimentare să treacă prin intermediul conductorului spre încărcător sau consumator. Nulul, notat cu „N” completează circuitul si servește ca referință pentru tensiunea unei faze. Într-un sistem monofazat, nulul este legat la un potențial de referință. 

Tensiunea între cele doua fire de culori diferite –  faza si neutru – este cea care generează energia electrică necesară pentru funcționarea dispozitivului conectat. Curentul revine prin conductorul neutru la sursa de alimentare, închizând circuitul și permițând astfel alimentarea dispozitivului.

Într-un circuit monofazat, impamantarea sau nulul de protectie este notat cu „PE” si are rolul de a proteja circuitul. Prin legarea conductorului la sol, în cazul unei defecțiuni, cum ar fi un scurtcircuit sau un izolație defectuoasă, curentul poate fi redirecționat în siguranță către sol, evitând astfel șocurile electrice si alte pericole asociate.

Cod culori cablu electric într-un circuit casnic

cod culori cablu electric circuit

În Romania, reglementările privind culorile cablurilor electrice sunt în concordanță cu directivele stabilite de Comisia Electrotehnică Internațională. Aceste directive au fost create pentru a standardiza și simplifica identificarea conductorilor electrici individuali într-un cablu electric si pentru a asigura o conexiune corectă si sigură în instalațiile de energie electrică.

Codificarea culorilor cablurilor electrice este deosebit de importantă, deoarece ajută la evitarea erorilor de conexiune și asigură siguranța atât pentru lucrători, cât și pentru utilizatori. Prin utilizarea unui sistem de culori bine definit, instalatorii și electricienii pot identifica rapid și precis fiecare conductor într-un cablu, facilitând astfel lucrările de instalare, întreținere sau reparații.

Există câteva culori de bază pe care le vei vedea cel mai adesea asociate firelor în instalațiile electrice: 

  • maro

  • albastru

  • verde-galben

Coduri de culoare pentru fază

Dacă discutăm despre un circuit monofazat, culorile pe care le vei întâlni pentru a marca firele conductoare de curent electric sunt maro, negru sau gri. Acestea pot fi întâlnite în alimentarea cu energie electrică a echipamentelor si sistemelor din clădiri, precum prize, iluminat sau aparate electrocasnice.

Lucrurile se schimbă în cazul structurilor trifazate, unde fiecare fază preia propria sa culoare din cele anterior menționate. Un lucru este sigur, este nevoie sa acorzi o atenție sporită cablurilor de fază, întrucât au rolul de a transporta energia electrică de la sursa de alimentare către consumator.

Codul culorilor pentru nul

Într-un circuit monofazat, nulul joacă un rol esențial, deoarece reprezintă calea de întoarcere a curentului alternativ. Este responsabil pentru a completa circuitul electric si a conduce fluxul curentului de la încărcături înapoi la sursa de alimentare.

Pentru a marca si identifica clar acest conductor, se folosește în mare parte culoarea albastră. Albastrul este o culoare recunoscută universal ca fiind asociată cu conductorii neutri. Acest lucru face ca identificarea nului să fie mai ușoară si mai intuitivă în timpul instalării, întreținerii si reparațiilor circuitelor electrice.

Cod culori cablu electric de împământare

Firele de împământare sau protecție au rolul lor specific de a asigura o cale sigură pentru evacuarea curentului electric în cazul în care apare o defecțiune sau o problemă în circuitul electric. Pentru delimitarea acestora de restul firelor din circuit sunt folosite culorile verde-galben. Asocierea verde-galben este standardizată, iar culorile sunt folosite în mod practic în multe țări pentru firele de împământare sau protecție. 

Sperăm că informațiile pe care le-ai aflat din acest articol ți-au fost utile si că de acum îți va fi mai ușor să faci distincția între culorile asociate cablurilor unui circuit electric. Dacă ai nevoie de aparataj electric, cabluri sau corpuri de iluminat, intra să verifici ofertele noastre online. Vei găsi cu siguranță produsele electrice de care ai nevoie pentru acasă.

Suport clienti Luni-Vineri: 08.00-17.00

+40786512222 office@ultrabright.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!