Iluminat LED de interior: Caracteristici si Avantaje

Iluminat LED de interior: Caracteristici si Avantaje

Tehnologia de iluminat LED a reprezentat una dintre cele mai importante inovatii din istoria de iluminare, schimband fundamental modul in care oamenii ilumineaza locuintele, cladirile si strazile. Tehnologia de iluminat cu LED a reusit sa ofere o eficienta energetica mult mai mare decat oricare alte tipuri de lumina sau tehnologii de iluminat traditionale. 

Cu o durata de viata mai lunga si o gama larga de culori si forme usor de personalizat, multiplele surse de iluminat cu LED au reusit sa transforme usor-usor lumea. Altfel spus, alegerea unui anumit tip de iluminat LED exterior a devenit mai usoara. In plus, modalitatea in care optezi pentru iluminarea si sistemul electric pentru amenajarea casei s-au transformat in modalitati inedite de a transforma atmosfera dintr-un spatiu.

In cadrul acestui articol de blog, ne-am propus sa discutam mai multe detalii despre iluminatul cu LED (de la becuri LED pana la aplice LED, benzi LED si orice alte produse care apartin unui sistem iluminat LED intr-un spatiu modern).

Ramai alaturi de noi pana la final si vei afla cum iti poti amenaja locuinta atat la interior, cat si la exterior cu sisteme de iluminat LED ieftin. Iti vom prezenta tot ce trebuie s astii despre categoria corpuri de iluminat cu LED, despre utilizarea lor in scop decorativ si caracteristicile in functie de eficienta de energie electrica.

Sumarul informatiilor pe care le vei afla din articol:

  • Iluminat LED - scurta istorie a tehnologiei cu corpuri de iluminat LED
  • Caracteristici si specificatii pe categoria corpuri de iluminat cu LED de interior si exterior
  • Tensiunea de functionare pentru oferta iluminat LED
  • Puterea de consum a corpurilor de iluminat
  • CRI sau indicele de redare al culorii RGB
  • Gradul de luminozitate raportat la consum/putere 

 

Iluminat LED - scurta istorie a tehnologiei cu corpuri de iluminat LED  

iluminat led caracteristici

Istoria tehnologiei de iluminat LED a luat nastere o data cu descoperirea efectului electroluminiscenta de catre H.J. Round in 1907, dar abia in anii '60 ai secolului trecut a fost dezvoltata tehnologia de semiconductori care sa permita fabricarea diodelor emitatoare de lumina, cunoscute sub acronimul LED.

Primele diode LED au fost folosite in mod experimental in aparatele de calcul in anii '60 si '70, dar acestea erau prea scumpe si putin eficiente pentru a fi utilizate intr-un sistem de iluminat LED interior si iluminat LED stradal.

Astazi, tehnologia a avansat atat de mult incat a adus o inventie inovativa cu produse LED. Primele sisteme de iluminare cu LED sau produse cu LED au fost inventate in anul 1920 de catre inventatorul rus pe nume Oleg Losev.

La vremea aceea, cercetarile sale au facut inconjurul lumii, dar din pacate, inventia sa nu a fost utilizata timp de cateva decenii. Cu toate acestea, cu trecerea timpului, sistemele de iluminat LED au trecut printr-un proces continuu de imbunatatire si dezvoltare, in special in ceea ce priveste temperatura de culoare si intensitatea luminii pe care o pot emite. Astazi, dispui de o gama larga de produse economice de iluminat LED care se bazeaza pe aceasta sursa de lumina de calitate.

Fara a intra in prea multe detalii tehnice, te vom ajuta sa intelegi cateva dintre informatiile importante pe care le intalnesti pe aproape orice produs LED (de la lustre LED pana la spoturi LED si banda LED). 
 

Caracteristici si specificatii pe categoria corpuri de iluminat cu LED de interior si exterior

Corpurile de iluminat cu LED sunt o alegere din ce in ce mai populara pentru o schema de iluminat perfect adaptata un unui design de interior sau de exterior. Corpurile de iluminat LED ofera avantaje multiple, cum ar fi eficienta energetica, durabilitatea si varietatea de modele disponibile.
 
Te invitam, in continuare sa descoperi principalele caracteristici si specificatii ale corpurilor de iluminat LED de interior si exterior. 

1. Tensiunea de functionare pentru oferta iluminat LED

Atunci cand esti in cautarea unor produse de iluminat LED, principala ta preocupare ar trebui sa se indrepte spre tensiunea suportata de instalatia ta electrica.  Un magazin online de produse electrice are in oferta diverse tipuri de iluminat LED, fiecare cu propria sa tensiune de functionare. 

Acest aspect este de o importanta semnificativa pentru siguranta si garantia ca acel produs, fie el spot LED sau lustra LED va functiona in conformitate cu specificatiile sale. Prin urmare, dincolo de cel mai bun pret, alege sa fii atent si la treptele de tensiune notate in descrierea corpului de iluminat LED.

In cazul in care tensiunea curentului este mai mare decat maximul specificat, produsul ar putea chiar sa se arda! Este important sa fii constient de plaja de tensiune a fiecarui produs de iluminat LED si sa te asiguram ca tensiunea din instalatia ta este stabila pentru a putea beneficia de performanta optima.

Tensiunea standard pentru un asemenea produs de iluminat LED este intre 220V si 240V in Europa. Cu toate acestea, producatorii de echipamente si-au extins gama de electrice pentru a face iluminatul mai robust si pentru a se asigura ca produsele functioneaza la capacitatea lor maxima.

Prin urmare, unele produse pot fi specificate pentru a functiona in plaje de tensiune mai largi, cum ar fi intre 185V si 265V, pentru a permite fluctuatii in tensiune fara a afecta performanta produsului.
 

2. Puterea de consum a corpurilor de iluminat

Puterea de consum a corpurilor de iluminat LED se masoara in Watt (W) si variaza in functie de cateva specificatii. Corpurile LED de inalta putere consuma intre 1 si 5 wati, iar cele de joasa putere pot consuma mai putin de 1 watt.
 
Cu toate acestea, puterea de consum reala pe care o are o aplica LED, spre exemplu, poate fi influentata de mai multi factori, inclusiv de eficienta conversiei de energie a circuitului de alimentare, de temperatura si de calitatea disiparii caldurii.
 
Puterea nominala a unui dispozitiv LED nu este intotdeauna indicatorul cel mai relevant al eficientei sale energetice. Este posibil ca un corp de iluminat LED cu un indicator mai mic de putere nominala sa fie mai eficient energetic decat unul cu o putere nominala mai mare, daca are un factor de forma mai bun si un circuit de alimentare mai eficient.
 
Ca regula generala, totusi, corpurile de iluminat LED consuma mai putina energie decat sursele traditionale de lumina, cum ar fi becurile incandescente sau becurile fluorescente compacte, datorita eficientei lor energetice mai ridicate. 
 

3. CRI sau indicele de redare al culorii RGB

Color Rendering Index (CRI), abreviat in limba engleza, este un indicator esential pentru a evalua capacitatea unei surse de lumina de a reda culorile cu acuratete. Acest indice este exprimat intr-un interval de la 0 la 100 si se refera la gradul de similitudine intre culorile obiectelor iluminate de sursa de lumina si culorile acestor obiecte observate in conditii de iluminare naturala.

Noile reglementari prevad ca toate produsele cu o putere de peste 10 wati utilizate in spatiile interioare trebuie sa dispuna de un CRI minim de 80. Desi CRI-ul maxim posibil este de 100, acest nivel este asociat cu lumina solara si este greu de atins cu sursele de lumina artificiale.

In ceea ce priveste utilizarea surselor de lumina in spatiile exterioare, este permis un CRI sub 80. Aceasta exceptie se datoreaza faptului ca lumina naturala are o calitate diferita fata de cea din spatiile interioare, iar diferentele nu sunt atat de pronuntate sau importante in acest caz.
 

4. Gradul de luminozitate raportat la consum/putere

Lumenii masoara gradul de luminozitate ai unui corp de iluminat LED si sunt folositi pentru a indica cantitatea de lumina emisa de o sursa de lumina. Cu cat un produs are mai multi lumeni, cu atat este mai stralucitor. Pe de alta parte, Watt-ul reprezinta puterea consumata de o sursa de lumina. Acest lucru poate afecta eficienta energetica a dispozitivului si costurile de functionare.
 
Noile reglementari impun producatorilor sa ofere produse cu o luminozitate mai mare per Watt. Acest lucru inseamna ca, daca puterea produsului creste, luminozitatea va fi mai intensa.
 
De exemplu, un corp de iluminat LED cu o putere de 36W va avea o valoare mai mare de lumeni per Watt decat unul cu o putere de 3W. In aceste conditii, consumatorii pot economisi energie si bani, fara a compromite calitatea iluminatului. 
 

Comanda online iluminat LED potrivit nevoilor tale pe Ultrabright.ro!

Ansamblul electric al unei locuinte poate fi extrem de complex, asadar, inainte sa cumperi orice produs de iluminat LED, asigura-te ca varianta aleasa este potrivita nevoilor casei tale. Te invitam sa descoperi oferta noastra online si sa alegi dintr-o selectie larga de corpuri ieftine de iluminat la preturi speciale.

La Ultrabright.ro gasesti cate un corp de iluminat pentru fiecare incapere a casei tale de la dormitor si living pana la baie sau orice alta zona de interior sau exterior. Fie ca iti doresti produse cu senzor de miscare sau cu controler (telecomanda), vei gasi toate produsele de care ai nevoie intr-un singur loc!

Suport clienti Luni-Vineri: 08.00-17.00

+40786512222 office@ultrabright.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!