Unul dintre rezultatele dezvoltarii tehnologice ale secolului nostru reprezinta LED-ul.
Denumirea vine de la abrevierea cuvintelor din limba engleza Light-Emitting Diode.
Primul LED a fost creat prin anii 1920 de catre rusul Oleg Losev.Cercetarea lui a facut inconjurul lumii la acea vreme dar nu a fost utilizat vreme de cateva decenii.In timp a beneficiat de diverse imbunatatiri ale spectrului de culoare ,ale intensitatii si altele ,astfel ca astazi sa avem diverse produse de iluminat pe baza acestor surse de iluminat.
Fara a intra prea mult in teremnii tehnici de specialiatate vreau sa te ajut sa intelegi datele pe care le intalnesti ,in principiu ,pe orice produs avand ca sursa de iluminat led-ul.
Aceastea sunt urmatoarele:
1.Tensiunea de functionare 220V-240V.Se masoara in Volti(V)
Aceasta este tensiunea standard pe care o avem(sau cel putin asa ar trebui) in Europa la care functioneaza produsul.
Datorita faptului ca aceasta tensiune nu este stabila in anumita zone (in special zonele rurale si cele nou construite ),producatorii au inceput sa extinda plaja de tensiune pt ca un produs sa functioneze corespunzator.Prin urmare la unele produse s-ar putea sa intalnesti 185V-265V,etc.Ce se intampla cand un produs are specificata tensiunea de exemplu 220V si odata instalat produsul are fluctuatii de luminozitate?Acest fenomen reprezinta ca tensiunea curentului din instalatie fluctueaza,nu este stabila.Daca tensiunea curentului pe care il primeste produsul,este mai mica decat tensiunea minima specificata, produsul nu va functiona la capacitatea lui normala.In cazul unui bec led va lumina mai slab spre deloc.Iar in cazul in care va primi tensiune mai mare produsul se va arde.
2.Puterea de consum. Se masoara in Watt(W)
3.CRI.Abreviat de la Color Rendering Index reprezinta indicele de redare a culorii.Intervalul de referinta este 0-100.
Ultimele reglementari in domeniu stabilesc ca din 2023 toate produsele de peste 10 watt utilizate in interior sa dispuna de un minim CRI 80,dat fiind ca indicele 100 reprezinta culoarea redata la lumina soarelui.Iar pentru exterior e permis CRI sub 80.
4.Ra.Se masoara in lumeni (lm) si reprezinta luminozitatea raportata la consum/putere(watt/w).De obicei vei regasi lumenii totali per produs.
Si aici ultimele reglementari in domeniu stabilesc ca din 2023 sa avem o luminozitate cat mai mare per watt.Iar daca Puterea produsului creste si luminozitatea va fi mai intensa.Spre exemplu un corp de iluminat led 36w va avea mai multi lumeni per watt decat un corp de 3w.